Ugnsgrillad kycklingfilé blir både saftigt och gott. Ibland kan det vara tråkigt att skära ner den och göra en klassisk currysås med ris, testa då denna krämiga risotto istället. Kidneybönor kan uteslutas om man inte gillar dem.
Recept för 4 personer
Risotto
3,5 dl arborioris
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1,5 dl vitt vin
8 dl grönsaksbuljong
100 g philadelphiaost
1-2 dl hackad babyspenat
Salt och svartpeppar
Kyckling
4 st kycklingfiléer
1 msk mangocurry krydda
Smör till stekning
Tillbehör
Ruccolasallad
Tomat
Balsamicocreme
Gör så här
Börja med att sätta ugnen på 125 grader. Krydda kycklingfiléerna med mangocurry kryddan, bryn dem sedan i het panna ett par minuter. (De ska inte bli genomstekta utan bara få en fin stekyta) Lägg sedan filéerna i en ugnsfast form och sätt i en stektermometer som du sätter på 68 grader, ställ in i ugnen.
Skölj kidneybönorna i kallt vatten och låt rinna av i ett durkslag.
Nu är det dags för risotton. Börja med att finhacka schalottenlöken. Smält smör i en kastrull och bryn schalottenlöken, efter någon minut tillsätter du riset och curryn. Rör runt och häll på det vita vinet och låt det koka under omröring tills riset blir torrt. Späd nu med ca 2 dl buljong och låt koka under omröring. Låt risotton koka ca 20-25 minuter. När risotton kokar tort tillsätter man ytterligare ca 1-2 dl buljong i omgångar tills riset känns ”Al dente”. Tillsätt då philadelphiaosten och rör runt tills den smält.
När kycklingen gått klart i ugnen tar du ut formen och lägger aluminiumfolie över så kommer den gå klart till 70 grader kärntemperatur.
Smaka av risotton med salt och peppar samt låt stå någon minut tills kycklingen är färdig. Precis innan servering vänder du ner kidneybönorna i risotton. Servera gärna med ruccolasallad, tomater och balsamicocreme.