Dillkött är vår klassiska Svenska rätt som med stor värdighet kan matcha de populära asiatiska söt-sura rätterna. Just dillkött är en av mina personliga favoriter från barndomen, detta recept är gjort under överinseende av lilla mor för att återskapa den rätta smaken. Ta rikligt med sås för det går nästan att äta det som en soppa…
Recept för 4 personer
800 g kalvkött
1 gul lök
2 morötter
2 lagerblad
10 vitpepparkorn
3 tsk salt
2 liter vatten
4 msk ättika 12%
5 msk socker
3-4 msk hackad dill
Vit maizena för redning
800 g potatis
400 g morot
Gör så här
Om du lyckas hitta kalvkött med ben kan du koka hela köttstycket, köper du en urbenad kalvstek kan du med fördel skära ner den i grytbitar på ca 2-3 cm styck.
Börja med att tvätta köttet under kallt vatten, lägg det sedan i en gryta och tillsätt hackad lök, skivade morötter, lagerblad, vitpeppar, salt och vatten. Koka upp och skumma av under ca 5 minuter. Sänk sedan värmen så grytan sjuder under lock och låt den göra så under 1,5-2 timmar eller tills köttet känns mört (eller släpper från benet om du kokar med ben)
Skala potatis och morot samt skiva morötterna i ca 0,5 cm bitar. Lägg potatis i en kastrull med vatten och salta, samt lägg morot i en annan kastrull med vatten och salta. Koka tills de är mjuka.
När köttet är klart tar du upp det med en hålslev och silar av buljongen.
Häll 1,5 liter buljong i en gryta och lägg köttet i resterande buljong.
Börja tillsätta ättika och socker om vartannat tills du får rätt balans mellan det söta och det sura i såsen. Mängderna angivna ovan är bara vägledande. Red sedan av såsen med maizena till önskad konsistens. Lägg sedan i köttet och håll såsen varm.
När potatisen och morötterna är klara tillsätter du dillen till såsen och vänder runt. Tillsätter du den tidigare blir den missfärgad.