Viltkött är en fantastisk råvara som vi jägare har tillgång till. Här är det jämtländsk älg, jordärtskockspuré, karamelliserad rödlök, portvisnssås samt ugnsrostade tomater och haricots verts.

Recept för 4 personer

600 g innanlår
4 vitlöksklyftor
rapsolja

Jordärtskockspuré
500 g jordärtskockor
500 g potatis
5 dl grädde

Tillbehör
1 rödlök
1 msk rörsocker
20 st körsbärstomater
200 g haricots verts

Portvinssås
1 schalottenlök
1,5 dl portvin
1 dl vatten
1,5 msk koncentrerad kalvfond
1 msk vinbärsgelé
1/2 krm vitpeppar
1/2 msk brun maizena till redning
50 g rumstempererat smör

Gör så här

Låt köttet ligga i rumstemperatur ca 1 timma.

Sätt på ugnen på 150 grader, krydda köttet med salt och svartpeppar. Skala vitlöksklyftorna och pressa sönder dem med kniven. Bryn köttet på alla sidor på hög värme i en stekpanna tillsammans med rapsolja och vitlökarna.

Lägg köttet i en ugnsfast form, häll på oljan och vitlökarna samt stek i ugnen till kärntemperatur på 56 grader. Ta sedan ut köttet och lägg aluminiumfolie över och låt det vila till serveringen.

Skala jordärtskockorna (ta med fördel en sked och skrapa dem) samt skala potatisen. Dela sedan allt i likastora bitar och lägg i en kastrull tillsammans med grädden. Skala rödlöken och dela den på mitten samt skiva upp den.

Förbered nu portvinssåsen genom att skiva schalottenlöken och lägga den i en kastrull tillsammans med portvin, vatten, kalvfond, vinbärsgelé och vitpeppar. Koka under omröring i ca 10 minuter. Sila bort löken och ställ undan kastrullen.

När köttet är klart höj temperaturen på ugnen till 200 grader. Lägg haricots verts i en ugnsfast form tillsammans med lite rapsolja samt salt och svarpeppar. Dela tomaterna och lägg med den ”kluvna sidan upp” samt ringla över lite rapsolja samt salt och svartpeppar. Ställ in i ugnen tills haricots vertsen blir krispiga och får lite färg, rör om med jämna mellanrum.

Under tiden grönsakerna är i ugnen kokar du jordärtskockorna och potatisen i grädden tills bitarna blir mjuka. (Det tar ca 12-15 minuter). Stek även löken i lite rapsolja tills den blir mjuk. Häll sedan på rörsocker och låt det karamelliseras.

När jordärtskockorna och potatisen är mjuka häller du av grädden samt mixar med en stavmixer till en slät puré. Smaka av med salt och vitpeppar.

Koka upp portvinssåsen igen, dra undan och vispa ner smöret i såsen. Låt den sjuda några minuter samtidigt som du (eventuellt) reder av med maizena.

Skiva upp köttet, vänd bitarna i oljan som fått smak av vitlökarna vid stekningen.

Klart att servera!

facebooktwittergoogle_plusmail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

tre + två =