Tupp i vin, klassisk gryta som serveras med potatis, ris eller pasta. Nedan serverad med hasselbackspotatis. Jag har privilegiet att ha en vän som förser mig med tupp med jämna mellanrum, skulle tillgången tryta går det med en kyckling eller rent av kycklingfiléer. Jag föredrar att byta morot och palsternacksbitar innan servering till krispigare än de som kokat med tuppen, men detta är en smaksak.
Recept för 4 personer
150 g rimmat stekfläsk
1 tupp (1,5-2 kg)
1/2 tsk grovmald svartpeppar
1/2 tsk salt
1/2 dl cognac
6 morötter
6 palsternackor
2 msk tomatpuré
3 vitlöksklyftor
1 tsk timjan
1 tärning kycklingbuljong
3 msk koncentrerad kalvfond
5 dl rött vin
15 dl vatten
250 g champinjoner
1 dl syltlök
Hasselbackspotatis
8 potatisar
1 dl olivolja
1 krm salt
1 krm finmald svartpeppar
1 dl riven västerbottenost
Gör så här
Börja med att stycka tuppen, släng inte bort några bitar med mindre kött på utan låt dem koka med för att ge smak. Skiva stekfläsket och stek i en panna, när det är knaprigt läggs det över i en emaljerad gryta. Stek tuppen i flottet så den får lite färg. Krydda med svartpeppar och salt. Häll på cognacen och flambera (var noga med att inte vara under fläkten) lägg sedan över tuppen i grytan. Skala morötterna och palsternackorna. Skiva dem och lägg hälften i grytan med tuppen och spara hälften i en ny kastrull som du täcker med vatten och saltar.
Tillsätt tomatpuré, pressad vitlök, timjan, kycklingbuljong, kalvfond, rött vin och vatten. Låt koka upp och lägg sedan på locket och låt sjuda under ca 1 timma. När köttet känns mört lyfter du upp tuppdelarna på en tallrik och rensar dem. Sila sedan av såsen och plocka bort morötterna och palsternacksbitarna, behåll dock stekfläsket och lägg det med den rensade tuppen. Koka upp såsen igen och låt reducera under tiden du gör hasselbackspotatis och kokar de nya morötterna och palsternackorna under ca 15 minuter.
Skala potatisen och skär nästan igenom den i skivor, lägg i en ugnsfast form. Häll på olivilja samt krydda med salt och peppar. Ställ in i ugnen och sätt på 225 grader. Låt dem gå ca 30-40 minuter så de blir mjuka. Sista 10 minuterna lägger du på den rivna västerbottenosten. Häll av morötterna och palsternackorna när de mjuknat och lägg dem med tuppköttet.
Skölj och dela champinjonerna, stek dem i en panna så de får färg. Lägg ner dem i den reducerade såsen och tillsätt tuppköttet, stekfläsket, de kokta morötterna och palsternackorna samt syltöken. Servera potatis och gryta med samma rödvin du använt. Strö lite hackad persilja över.