God och enkel efterrätt som bör förberedas dagen innan den skall ätas. Du kan antingen göra den i en varmluftsugn eller med tättslutande burkar i ett vattenbad med Sous Vide.
Recept för 4 personer
3 dl grädde
3/4 dl mjölk
3 äggulor
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1/2 krm vaniljpulver
Man kan med fördel ta 1/4 dl socker extra och en vaniljstång som skrapas ur istället för vaniljsockret och vaniljpulvret ovan.
Gör så här
Sätt ugnen på 90-95 grader varmluft och låt den bli varm, har man inte varmluftsugn går det bra att sätta på ca 100 grader och istället sätta formarna i ett vattenbad. Eller tappa upp vatten i behållare och starta Sous Vide cirkulatorn på 82 grader.
Rör ihop grädde och mjölk med en ballongvisp, rör i äggulorna i blandningen och tillsätt socker, vaniljsocker och vaniljpulver samt vispa lätt
Häll smeten i fyra små ugnssäkra formar, eller tättslutande burkar om du kör dem Sous Vide.
Placera formarna på en plåt och grädda i ugnen max 2 timmar. (Efter ca 1 timma och 45 minuter kan du skaka lite på formarna, mitten skall vara ordentligt dallrig.) Ett tips är att lägga in en stektermometer och sätta ett larm på 97 grader då du inte vill passera 100 grader under gräddningen. Ställ formarna på ett galler och låt svalna ca 10 minuter.
Kör du istället Sous Vide sänker du ner dem i vattenbad i ca 2 timmar (på 82 grader)
Ställ nu in i kylskåp över natten, ca 20 minuter innan servering tar man fram formarna i rumstemperatur och precis innan servering strör man ett tunt lager av rörsocker över samt bränner av det med en brännare. Var noga med att röra runt lågan hela tiden så sockret inte blir allt för bränt.