Riktigt mustig och god linsgryta. Servera med exempelvis basmatiris. På bilden ovan har jag kokat riset med en grönsaksbuljongtärning samt två matskedar gurkmeja för att få till den gula färgen.

Recept för 4 personer

2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 msk torkad mald ingefära
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
1 tsk cilipulver
1 msk gul curry
2 lagerblad
5 kryddnejlikor
5 kardemummakapslar
400 g krossade tomater
8 dl vatten
3 dl röda linser
2 tsk salt
1 tsk mald svartpeppar
1/2 pressad citron
4 msk neutral matlagningsolja

Gör så här

Skiva den gula löken och stek i 2 msk olja i en tjockbottnad kastrull. Pressa i vitlöksklyftorna när den gula löken mjuknat något. Häll på resten av matlagningsoljan samt häll i alla kryddorna. Låt steka ytterligare några minuter under omröring.

Häll nu på de krossade tomaterna, vattnet samt linserna. Rör om och låt det puttra på låg värme i 20-25 minuter. Låt det koka tills linserna öppnar sig och blir mjuka. Rör om med jämna mellanrum.

Pressa i citron samt smaka av med eventuellt mer salt och peppar.

Servera sedan med naanbröd och ris. Det är även gott med lite matlagningsyoghurt eller en Raita (sås med yoghurt, mynta och gurka).

Som alla grytor blir den nästan bättre dagen efter när man värmer på den igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *