Tittade på tävlingen Sveriges mästerkock 2016 när vinnaren från 2015 gjorde en rätt deltagarna skulle tolka. Kände mig inspirerad och gjorde en variant. Originalet hade päron, ricotta och gorgonzola i sig men efter plundring av kylen blev det spenat, bacon och schalottenlök i dem. Går givetvis att variera hur man behagar. Pastadegen behöver vila minst 30 minuter men gärna över natten i kylskåp så blir den ännu godare och lättare att jobba med.
Recept för 4 personer
4 dl durumvetemjöl
3 ägg
1 tsk salt
1 pkt bacon
2 schalottenlökar
100 g färskost (creme cheese)
4 dl babyspenat
125 g smör
1 dl hyvlad parmesan
1 dl valnötter
Balsamicocreme
Svartpeppar
Gör så här
Börja med pastadegen. Blanda durumvetemjöl och salt och häll upp på en större skärbräda. Gör en rejäl grop i mitten och knäck ner äggen. Blanda ihop med en gaffel och knåda sedan degen ca 5-10 minuter för hand. Lägg sedan degen i en plastpåse och låt vila. När du ska göra rätten börjar med att koka upp ca 5 liter vatten och rikligt med salt (ca 1/2 dl) i en stor kastrull.
Hacka bacon och schalottenlök, bryn i stekpanna tills baconet blir krispigt. Hacka ca 2 dl av spenaten och lägg i stekpannan, vänd runt och när spenaten krympt lägger du i färskosten och hälften av parmesanosten. Rör runt och låt ostarna smälta, ställ sedan undan och låt svalna lite. Kavla ut pastan riktigt tunt (ca 2 mm. Skär sedan rektanglar som är ca 5×7 cm. Klicka på lite av fyllningen och rulla ihop. Pressa sedan ihop pastan hårt till höger och vänster om fyllningen och rulla runt lite så de ser ut som inslagna karameller i papper. Här går det lika bra att stansa ut pastan i runda stycken och vika på mitten och pressa ihop med en gaffel så de bildar halvmåneformade kuddar.
Bryn nu smöret i en stekpanna och låt stå till serveringen. Lägg i pastan i det kokandet vattnet och låt sjuda under 4-5 minuter, låt sedan pastan rinna av och servera direkt med resten av spenatbladen, den rivna parmesanen och valnötterna. Ringla över det brynta smöret och lite balsamicocreme samt krydda med svartpeppar.